Dentium Implant Center

A felnőttkori fogszabályozásról

Fogszabályozás 18 év felett? Ezt a kérdést még napjainkban is gyakran felteszik a páciensek, pedig ma már egyáltalán nem megy ritkaságszámba, hogy felnőttkorban essen át valaki a procedúrán.

Mert fogszabályozót hordani nem kínos, a szabályos, szép mosoly pedig egyéb előnyöket is jelenthet a páciensek számára.

Mire készülj, ha belevágsz?

Ha már túl vagy a kamaszkoron, és saját elhatározásodból keresed fel a fogorvosi rendelőt, akkor valószínűleg alaposan átgondoltad a dolgot, és felkészültél az akár évekig tartó procedúrára. Ennek ellenére nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy az esztétikus fogsornak mi az „ára”.

Először is az idő. Ne becsüld alá a hosszú hónapokat, amíg a készüléket hordanod kell, és arra is készülj fel, hogy miután lekerül a fogszabályozó, még van teendőd az eredmény megőrzése érdekében: egy úgynevezett retenciós készüléket kell majd viselned, hogy a fogaid ne vándoroljanak vissza az eredeti helyükre.

Az idő mellett különleges odafigyelésre is szükséged lesz. Fontos ugyanis, hogy a fogszabályozót naponta többször alaposan megtisztítsd, mert ellenkező esetben magán a készüléken is megtelepszik a lepedék, ami később komoly problémákat okozhat. Ha tehát a fogszabályozás mellett döntesz, még lelkiismeretesebbnek kell lenned a szájhigiéniát illetően.

A kezdeti kellemetlenségek mellett szintén nem mehetünk el szó nélkül. A készülék ugyanis az első napokban irritálhatja a szájnyálkahártyát, és harapásnál is okozhat nyomó érzést, de a jó hír az, hogy ezek a tünetek viszonylag gyorsan elmúlnak.

És persze a költségekről se feledkezzünk meg, amit a készülék típusa határoz meg, de kár lenne csak úgy kidobnod az ablakon a pénzt amiatt, mert nem gondolod elég komolyan a dolgot.

Milyen lehetőségek közül választhatsz?

Ha felnőttkorban vágsz bele a fogszabályozásba, akkor is több lehetőség áll előtted: választhatsz kivehető készüléket – ezzel jóval tovább tart majd a folyamat –, vagy a teljesen láthatatlan belső fogszabályozó mellett is dönthetsz, aminek azonban kissé borsos az ára.

Az egyik legjobb megoldást talán az úgynevezett önligírozó bracketek jelentik, amik számos előnnyel rendelkeznek: kevesebb fogorvosi kontrollt, kényelmet, könnyebb tisztítást jelentenek többek között.

A lehetőségekről előzetes konzultáción tájékozódhatsz, de a szükséges információk birtokában a döntés a tiéd.