Fogpótlás

Fogpótlási lehetőségen gondolkodik?

Fogkorona

Ha fixen rögzített fogpótlásokról beszélünk akkor a korona és híd a legjobb megoldás.
Ezeket a fogpótlásokat, akkor alkalmazzuk, ha a fognak egy része hiányzik esetleg úgy szuvasodott, hogy megmenthető, de már a tömés vagy a betét, azaz inlay nem elegendő a fog rehabilitációjára.

Fogbetétek

Az inlay vagy onlay betéteket ragasztott töméseknek is nevezhetjük.
Előfordul, hogy ha a foganyag nagyobb része szuvas, már nem lehet töméssel helyreállítani a fog szerkezetét, ilyenkor fogtechnikai laborban készített betéteket alkalmazunk, amit a fogtechnikus készít el az fogorvos által levett lenyomat alapján.

Fogsorok

A fogsorok többfélék lehetnek:

 • Részleges kivehető fogsor,
 • Teljes kivehető fogsor,
 • Fix rögzített fogsor.

A továbbiakban kifejtjük részletesen, melyik mit takar és mikor ajánlott.

Kerámia és Cirkónium fogpótlások

Ha fixen rögzített fogpótlásokról beszélünk akkor a korona és híd a legjobb megoldás, ezeket olyan speciális ragasztócementtel rögzítik, ami otthon nem távolítható el.
Ezeket a fogpótlásokat, akkor alkalmazzuk, amennyiben a fognak egy része hiányzik esetleg úgy szuvasodott, hogy megmenthető, de már a tömés vagy a betét, azaz inlay nem elegendő a fog rehabilitációjára.

Amit tudnia kell a fogkoronáról és foghídról

Korona:

korona egy lecsiszolt fogra kerül rá, tehát olyan rögzített, fix fogpótlás, aminek alapját a fogorvos készíti elő, erre a fogtechnikus alkotja meg magát a pótlást. Amikor a technikus elkészült a felépítménnyel a fogorvos rögzíti véglegesen a már előzőleg lecsiszolt fogakra. A korona a fogágyban stabilan rögzült csonkra helyezhető.

A Korona elkészítésének lépései:

=

a fog preparálása (lecsiszolása)

=

lenyomatvétel

=

vázpróba

=

végleges beragasztás

Híd:

híd a kimondott foghiányt pótolja, tehát foghiányt hidalunk át segítségével vagy több egymás mellett lévő, lecsiszolt fog összekapcsolására alkalmas. Ez azt foglalja magába, hogy ha több sérült és szuvas fog van egymás mellett, amiket még nem indokolt eltávolítani, ezzel a kivitelezéssel szép és megfizethető eredményt érhetünk el. Általa visszanyerhetjük magabiztos mosolyunkat.

A Híd elkészítésének lépései:

=

a fogak preparálása (lecsiszolása)

=

lenyomatvétel

=

vázpróba

=

nyers próba

=

végleges beragasztás

P

Mind a két fogpótlás esetében szükség lehet további kiegészítő kezelésekre:

 • panoráma röntgen
 • csonk felépítése tömőanyaggal
 • gyökérkezelés
 • foghúzás

Foglaljon időpontot

+36 70 666 7073

Fogbetétek

Mit nevezünk inlay és onlay betétnek?

Előfordul, hogy ha a foganyag nagyobb része szuvas, már nem lehet töméssel helyreállítani a fog szerkezetét, ilyenkor fogtechnikai laborban készített betéteket alkalmazunk.
Az inlay vagy onlay betétek egyfajta „ragasztott tömések”, melyeket fogtechnikus készít el egy lenyomat (minta) alapján, amit a fogorvos vesz le, miután kialakította a betét helyét a fogban. A laborból a rendelőbe már szilárd állapotba érkezik a kialakított betét, amit a kezelőorvos beragaszt a fogüregbe. Ez az eljárás már fogpótlásnak tekinthető.

Előnye:

 • A megmaradt fogszövet megmenthető, megtartható
 • Pontos, jobban illeszkedik, mert lenyomat alapján készül
 • Tartós
 • Többféle anyagból készülhetnek:

Arany Inlay

A legtartósabb fogpótlás, valamint szövetbarát is. Ideális szélzár készítésére, mely meggátolja, hogy másodlagos fogszuvasodás alakuljon ki. Élettartamuk kiemelkedő, általában 25-30 év közé tehető.

Porcelán Inlay

A porcelán anyag nagyon ellenálló a különböző erőhatásokkal szemben. Az elkészült porcelán inlay színe és formája a természetes fogak színével megegyezik, ezáltal esztétikus.

Kompozit Inlay

Kisméretű kerámia szemcsék segítségével erősített kompozitból áll, melyek a természetes fogak színével megegyeznek és jó a kopásállóságuk. Legtöbbször fogszuvasodás miatt károsodott fogaknál vagy amalgám tömés eltávolítását követően használjuk. Élettartama általában 10 év.

Foglaljon időpontot

+36 70 666 7073

Fogsorok

Részleges fogsor

Részleges kivehető fogpótlás általában akkor ajánlatos a páciensnek, ha rendelkezik még saját fogakkal, tehát úgymond nem teljes a foghiány.

A részleges kivehető fogpótlás két részből áll: az első a kivehető rész, a második pedig egy korona vagy híd, amit a tökéletesen előkészített lecsiszolt saját fogakra rögzít a szakorvos. Ehhez csatlakozik a részleges kivehető fogpótlást. Ez többféle eszközzel tudják megoldani, lehetséges öntött fémkapcsokkal, vagy úgynevezett teleszkópos rendszerrel.

Fogsorok

Teljes kivehető fogsor

Amikor az adott páciens nem rendelkezik egyetlen saját foggal sem, akkor javasolt a teljes kivehető fogpótlás számára.

A emberek többsége protézisnek vagy kivehető fogsornak ismeri. Olyan elkészült fogmű, amit orvosi segítség nélkül, a páciens saját maga ki tud venni és könnyedén vissza is tud helyezni.

A kivehető fogsor előnyei:

 • a modern fogászati anyagoknak köszönhetően esztétikus,
 • higiénikus, könnyen tisztítható,
 • költséghatékony.

Foglaljon időpontot

+36 70 666 7073

Bízza magát 15 éves szakmai tapasztalatunkra!

Mi fog történni Önnel?

?

Személyes konzultáció után kezelési tervet készítünk a fogpótlásra több szempontot figyelembe véve

?

Személyes átbeszéljük a tervezeteket és kiválasztjuk az Ön számára legelfogadhatóbbat

?

Ütemezzük az időpontokat

?

Lenyomatot készítünk

?

Átadjuk az elkészült munkát

A specialistáink által készített fogpótlások tartósak és olyan élethűek, mint a természetes fogak.

Antiallergén, nikkelmentes fogpótlásaink a legjobb minőségű, korszerű anyagokból készülnek és olyan tökéletesen pontosan és légmentesen zárnak, hogy megőrzik az alattuk lévő fogak épségét, sőt védik is azokat.

A fogpótlások gyorsan elkészülnek, addig pedig ideiglenes koronával, híddal biztosítjuk, hogy ne maradjon “fog nélkül”.

Fogászati konzultáció, és röntgen akció

Ugye Ön is számtalan esetet tudna felidézni, amikor a türelmetlenül várakozó betegekkel telt váróteremben, remegve gondolt az Ön előtt álló kezelésekre?
Majd amikor végre sorra került, úgy érezte, hogy orvosa sietteti, nem hallgatja meg a problémáit, felületesen vizsgálja ki?

A Dentium Implant Center munkatársai pontosan tisztában vannak az Ön helyzetével, félelmeivel.
15 éves szakmai múltunkra visszatekintve, folyamatosan arra törekszünk, hogy pácienseinknek a legkiválóbb minőséget, és a maximális figyelmet nyújtsuk.