Dentium Implant Center

Meddig tart a fogászati implantátum?

A fogászati implantátumok beültetésével kapcsolatban rengeteg kérdés fogalmazódik meg a páciensekben – ha ezt a bejegyzést olvasod, akkor valószínűleg benned is –: mennyibe kerül, hogyan zajlik a beavatkozás, és persze az se mellékes, hogy milyen hosszú ideig tart maga a műgyökér.

Örökre megmarad, vagy idővel cserélni kell?

 

A leggyakrabban ismételt kérdés: meddig tart a fogászati implantátum?

 

A fogászati implantátumok élettartamát rengeteg körülmény határozza meg. Többek között a műgyökér minősége, hogy milyen a fogíny és a csont minősége, a műtétet végző orvos szakértelme, és nem utolsósorban a beteg hozzáállása. Ha a fentiek közül mindegyik feltétel teljesül, akkor akár egy életen át is kitarthat a fogászati implantátum, de csak akkor, ha a páciens minden előírást betart, amivel a fogorvos útnak indítja a beavatkozás után.

 

A fogászati implantátum hosszú élettartama nagyban függ a megfelelő szájhigiéniától

Igaz, hogy a mai, modern műgyökerek sokáig tartanak, de ehhez elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogorvosi kontroll. De mit is jelent pontosan a jó szájhigiénia, mire kell odafigyelni a fogak és az implantátum ápolása során?

1. Alapos és helyes fogmosás: jó esetben a páciens már az implantátum beültetése előtt ismeri a fogmosás helyes technikáját, de ha nem, akkor ezt mielőbb el kell sajátítania. Ha ugyanis elhanyagolja a fogápolást, akkor nem csak a saját fogainak szuvasodását kockáztatja, de egy esetleges ínygyulladást is, ami az implantátum elvesztéséhez vezethet.

2. Fogköztisztítás: a napi fogköztisztítás az implantátumok esetén éppolyan fontos, mint a saját fogaknál, ugyanis a műgyökéren is megtapadhatnak a baktériumok és kialakulhat plakk, ami csökkentheti az élettartamot.

3. Káros szokások elhagyása: a pácienseknek fontos lenne megszabadulni az olyan káros szokásaiktól, mint az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Ez utóbbi különösen ajánlott, ha valaki sokáig meg akarja tartani az implantátumot.

4. Rendszeres fogorvosi kontroll: félévente fel kell keresni a fogorvost az esedékes ellenőrzésre, aki így már azelőtt kiszúrhatja a problémát, hogy annak látványos és fájdalmas tünetei lennének.

Fontos továbbá, hogy olyan fogorvost válassz, aki jó szakember, és akiben 100%-ig megbízol, mert ez is garancia az implantátum tartósságára.