Dentium Implant Center

Melyik a legjobb fogszabályozó készülék?

Amikor valaki rászánja magát a fogszabályozásra, azonnal adódik a kérdés, hogy a számtalan készülék közül melyiket válassza. Ez természetesen attól is függ, hogy ki mennyit tud áldozni rá, és hogy milyen előzetes elképzelései vannak a páciensnek.

Milyen típusai léteznek a fogszabályozóknak?

A fogszabályozókat több szempont alapján csoportosíthatjuk: vannak rögzített és kivehető készülékek, egy másik szempont alapján pedig látható, láthatatlan és átlátszó fogszabályozók. Ezek mindegyike rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy melyiket szeretné viselni.

1. Rögzített fogszabályozók: ezek lehetnek külső vagy belső rögzítésűek, és készülhetnek fémből, porcelánból, műanyagból, illetve ezek kombinációjából.

A rögzített fogszabályozók a bracketekből (tappancsok), a gyűrűkből és az ívekből állnak, és a fogakra ragasztva mozgatják azokat a kívánt helyzetbe a drótív mentén. A tappancsok anyaga lehet rozsdamentes acél, amivel gyors és látványos eredmény érhető el.

A porcelán tappancsok igen esztétikusak, és minden fogszínhez jól illeszkednek, ezért ez a típus elsősorban azoknak ajánlott, akiknek fontos a szépség.

Léteznek úgynevezett önligírozó fogszabályozók is, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a készülék nem tartalmaz gumikarikákat, ehelyett a drótíveket a tappancsokba épített zárak rögzítik, így az ilyen eszköz sokkal tartósabb.

2. Kivehető fogszabályozók: mint a nevük is mutatja, ezek a fogszabályozók nem rögzítettek, vagyis bármikor ki lehet venni őket. Ezeknek a hatékonysága nem a legjobb, egyrészt, mert gyakran előfordul, hogy a páciens elfelejti felhelyezni az eszközt, másrészt pedig azért, mert nagyobb torlódások, hibák korrigálására nem igazán alkalmasak.

A választék tehát nagy, és ma a fogszabályozók már gyakorlatilag minden igényt ki tudnak elégíteni, de fontos megjegyezni, hogy a probléma jellege meghatározhatja a fogszabályozó típusát is.

Melyik fogszabályzó készüléket ajánljuk pácienseinknek?

Mi mindig a rögzített fémet javasoljuk, mert a leggyorsabban a legjobb eredmény ezzel a típussal érhető el. A többi készüléknek leginkább esztétikai előnyei vannak, ám könnyebben sérülnek, azaz szebbek ugyan, de végül több lehet velük a gond.