Melyik fogkoronát válasszuk?

Blog / Tudástár

Fogkorona típusai

Amikor a fogkoronák kerülnek szóba, sokan azonnal megijednek, pedig számos esetben a koronák jelentik a megoldást a letört fogak pótlására, vagy éppen a gyökérkezelt fogak helyreállítására.

A fogkoronák részei az implantált fogaknak is, így fontos, hogy megismerjük típusait, hogy könnyebben el tudjuk dönteni, nekünk melyik a legmegfelelőbb:

 

A fog lecsiszolását követően specialistánk nyomatot vesz a fogról, majd a fogtechnikus ez alapján tudja elkészíteni a fogkorona vázát, amely tökéletesen illeszkedik az Ön fogára.

Amennyiben a váz illeszkedik, elkészülhet a fogkorona „sapka” része, amely eltakarja a fém vázat. A korona felragasztása már egy rövidebb beavatkozás, kb. negyed óra alatt túleshetünk rajta.

A fogkoronáknak különböző típusai vannak:

 

korona

Beszélhetünk teljes egészében porcelán fogkoronáról, fémkerémia fogkoronáról, cirkónium koronákról. Vegyük sorra az előnyeiket és hátrányaikat.

 

Porcelán fogkorona

A porcelán fogkoronák a legesztétikusabbak a különböző típusok közül, azonban az áruk is ezeknek a legmagasabb. A porcelán koronák nem színeződnek el, nem jelenik meg felületükön a fém csík, amely a fém vázas esetében igen. Esztétikus megoldást jelentenek, tökéletesen visszaadják a fog eredeti állapotát. A porcelán koronák azonban kevésbé strapabíróak - anyaguk érzékenységéből adódóan. A porcelán fogkoronák esetében picivel többet kell csiszolni az eredeti fogból, de egy profi fogorvos tökéletesen fel tudja helyezni ezt a típusú koronát. Ha odafigyelünk a szájhigiéniára, akkor hosszú ideig esztétikus látványt nyújt mosolyunk.

 

Fémkerámia korona

Ez a típus ötvözi a fém vázat és a rá égetett kerámia vagy porcelán koronát, így megmarad az esztétikus végeredmény és kevesebb fogat kell lecsiszolni a felhelyezéshez.. A fémkerámia fogkoronák előnyét jelenti, hogy rendkívül strapabíróak, a fémváz jobban képes illeszkedni a fogra, mint csak kerámia koronák esetében.

 

Cirkónium korona

A cirkon koronák cirkóniumból készülnek, amely a leginkább terhelhető anyag a többi típus között. A cirkon koronák bírják leginkább a harapás, rágás okozta erőkifejtést, és a hideg-meleg változásra sem érzékenyek. Az anyag nagyon könnyen formálható, ezért ebből a fogkorona típusból készíthető a leginkább hiteles másolata fogainknak. A cirkon koronák hátulütője az, hogy ha elkezd romlani az eredeti fog a korona alatt, azt nehezen lehet kiszűrni. A cirkon korona azonban ellenálló a baktériumokkal szemben, így megfelelő szájhigiénia mellett a fogak romlása ritkán fordul elő. Mint a többi korona esetében, ennél is érdemes előbb szakemberrel konzultálni, aki a fogaink adottságai alapján is dönt a fogkoronák kiválasztásáról. Ha még nem döntött arról, hogy milyen fogkoronára van szüksége és mi jelentené az Ön számára a legoptimálisabb és legesztétikusabb megoldást, kérdezze bátran a Dentium Implant Center munkatársait!