Miért jó választás a fogászati implantátum?

Blog / Tudástár

1952-ben Per-Ingvar Branemark svéd kutató hihetetlen felfedezést tett; először talán még ő sem gondolta, hogy egy szimpla kísérlet és egy röntgenkép forradalmasítja majd, amit a fogpótlásokról gondoltunk.

Pedig „csak” annyi történt, hogy Branemark titánból készült csavart ültetett be egy nyúl lábszárcsontjába, mindezt azért, hogy az állat csontjának véráramlását tanulmányozza. Amikor eljött az ideje a csavar eltávolításának, a kutató megdöbbenve tapasztalta, hogy a csont teljesen összenőtt a titánnal.

Branemark úgy hívta ezt a folyamatot, hogy osszeointegráció, vagyis csontos összenövés. És persze azonnal felismerte, hogy ez új horizontot nyithat az orvostudomány területén, és hogy választ adhat egy régi kérdésre.

Ez a régi kérdés pedig az volt, hogy…

 

 

…miképp lehet hatékonyan pótolni az elveszett fogakat?

Különösképp azok gyökerét. Hiszen a fogászatok már régóta készítettek kivehető protéziseket és hidakat, de egyik sem jelentett hatékony megoldást, lévén nem tudták helyettesíteni a kihullott/kihúzott fog gyökerét.

Hiába kiváló fogpótlás ugyanis mind a kettő, stabilitás és esztétikum terén tapasztalhatunk némi hiányosságot. A kutatók ezért régóta kísérleteztek azzal, hogy a páciensek állcsontjába műgyökeret ültetnek be, de Branemark felfedezéséig egyik módszer és anyag sem bizonyult elég sikeresnek.

Aztán jött a svéd kutató és az ihlet, hogy a titán végre megoldást jelenthet a problémára. A felfedezést követő vizsgálatok megerősítették, hogy a módszer működik, és ma már több évtizedes kutatás segíti az implantológiát.

Mi a fogászati implantátum?

A titánból, vagyis egy bioanyagból készülő műfoggyökeret a páciens csontjába ültetik be, ahol az teljesen becsontosodik, ezáltal helyettesíteni tudja a elveszített fog gyökerét.

A fogászati implantátum éppen ezért csak a fogpótlás alapja, erre még el kell készíteni egy látható pótlást (ami lehet korona, de nagyobb foghiány esetén híd vagy fogsor is).

A fogbeültetés célja, hogy a páciens visszanyerje eredeti rágóképességét, és hogy teljes értékű életet élhessen. Úgy, mintha a saját erős és egészséges fogait kapta volna vissza.

Napjainkban több mint félmillió fogbeültetés történik világszerte, és a fogbeültetés az egyik legnépszerűbb fogászati beavatkozás, hiszen az elmúlt évtizedekben bizonyította, nincs ennél hatékonyabb módszer a rágószervek pótlására.

Hogy miért olyan népszerű a fogászati implant? Lássunk 5 érvet!

 

 

 

  1. Teljes mértékig biztonságos

A fogászati implantátum beültetése nem okoz allergiás reakciót, és az évtizedek óta folyó kutatás-fejlesztésnek köszönhetően ma már 97-98 százalékos sikerességi rátával rendelkezik a beavatkozás.

A biokompatibilis anyag teljes mértékig szervezetbarát, nem oldódik a testnedvekben és nem okoz daganatos elváltozást, ráadásul bizonyított és korszerű technológia. Igazi 21. századi megoldás az elveszített fogak pótlására.

  1. Erősen rögzül a csontban

Talán még erősebben is, mint ami eredeti fogainkra jellemző.

A teljesen fájdalommentes beavatkozással beültetett műgyökér összenő a környező csontszövetekkel, és a 3-6 hónapig tartó gyógyulási időszak alatt rendkívül erős kapcsolat jön létre az implantátum és a csont között.

Erre egyetlen más fogpótlás sem képes, ráadásul megfelelő szájhigiénia mellett az implantátum élethosszig is kiszolgálhatja tulajdonosát.

  1. Esztétikában verhetetlen

A fogászati implantátum nemcsak erős és tartós, de esztétikus fogpótlás is, hiszen csak a használatával érhető el olyan végeredmény, amely a természetes fogakhoz leginkább hasonlít.

Fogbeültetéssel (nagyobb hiányok esetén) visszaállítható a természetes arcvonal harmóniája, és akár 10 évet is fiatalodhatunk botox vagy más esztétikai beavatkozás nélkül. Emellett biztosítja a tiszta, artikulált beszédet, ezáltal visszatér az elveszített önbizalom, és a páciens még jobban sugározhat a boldogságtól.

  1. Bármilyen pótlás készíthető ár

Fogászati korona, fogászati híd vagy kivehető fogsor egyaránt, vagyis nemcsak a kisebb, hanem a nagyobb (akár a teljes) foghiány is helyreállítható a használatával.

Ahogy azt írtuk fentebb, a fogászati implantátum valójában csak a fogpótlás alapja, és hogy a megoldás teljes legyen, arra még látható pótlást is készíteni kell. Szóló hiánynál ez lehet korona (és így megelőzhető a hiánnyal szomszédos ép fogak lecsiszolása), összefüggő nagyobb rés esetében pedig híd is alkalmazható.

Az összes fogukat elveszítő (általában idősebb) páciensek pedig választhatják a fix fogsor nevű megoldást, amelyhez 2-4 műgyökér beültetésére van csupán szükség, hogy stabilizáljuk a kivehető fogsort. A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már olyan megoldások is elérhetők, amivel a legkisebb szabálytalanságok is ellensúlyozhatók.

  1. Megakadályozza a fogak vándorlását és a csont sorvadását

A nem pótolt foghiány egyik következménye az, hogy a megmaradt rágószervek elmozdulnak (vándorolnak). Hogy ennek milyen következményei lehetnek? A bedőlt fogak elveszítik stabilitásukat, rágóerejük csökken, idővel pedig azok is kihullhatnak.

A fogbeültetéssel nemcsak ezt akadályozhatjuk meg, hanem a foghiány miatt kialakuló csontsorvadást is, ami később lehetetlenné teszi a műgyökér beültetését.

Ha ez nem volna elég, a fogászati implantátumot egyszerű tisztán tartani, így az valóban élethosszig társa lehet az embernek.