Szájhigiéniai kisokos 2018 - ra!

Blog / Tudástár

Mire figyelj oda az új évben? 

Számtalan dolgot megfogadunk az új évre, de ez ritkán kapcsolatos az egészségünkkel. Fogyni is inkább csak azért szeretnénk, hogy csinosak legyünk, a szép mosolyra pedig legfeljebb azért gondolunk, mert jó lenne, ha az vakítóan fehér és vonzó lenne.

Az új esztendő közeledtével viszont érdemes megfogadni, hogy idén jobban odafigyelünk fogaink egészségére, elvégre az óévet lezáró nagy falatozás nem csak a gyomrunkat terhelte meg.

 

Így hát január elején összeszedtünk nektek 4 egyszerű dolgot, amit ha nem hanyagoltok el, a mosolyok épek és egészségesek maradnak. Olyan, amire a következő szilveszterkor büszkék lehettek.

  1. A fogászati kontroll

Lapozd fel a naptáradat, hogy mikor voltál utoljára fogászati kontrollon (remélhetőleg, felírtad a legutolsó időpontot).

Ne feledd, rendszeres ellenőrzés nélkül nem lehet észrevenni a kezdetben még kellemetlenségek nélkül kezelhető fogászati problémákat. Ezek idővel súlyosbodhatnak, így később igencsak szomorúak azok a páciensek, akik ráébrednek, hogy korábban nem okozott volna nehézségeket egy-egy elváltozás kezelése.

Ha már több mint fél éve nem voltál fogorvosnál, akkor kérj gyorsan egy időpontot és pótold be a mulasztást. Ellenkező esetben pedig ügyelj arra, hogy két ellenőrzés között ne teljen 6 hónap. Súlyosabb esetben, például komolyabb fogágyproblémáknál ez legyen 3 hónap.

  1. Napi kétszeri fogmosás

Ráadásul a megfelelő technikával: az egyik elfogadott opció, a Bass-módszer lényege, hogy a fogkefédet félig az ínyre, félig pedig a fogaidra helyezed. A sörték az íny felé néznek, a fogkefe pedig a rágószervek felszínével kb. 45 fokos szöget zár be.

A mozdulatok körkörösek legyenek és kerüld az erős dörzsölést, hiszen ez ártalmas és fogínyvisszahúzódást okoz. Ráadásul a fogak felszínének letakarításához nincs is szükség sikálásra.

  1. Vedd elő a fogselymet minden este

Fogaid felszínének csupán 60-70 százalékát tudod megtisztítani fogkefével és fogkrémmel, ezért használj minden este fogselymet is. Ezzel hatékonyan meg tudod tisztítani a fogközöket, ahol így nem tapad meg lepedék és nem alakul ki fogszuvasodás.

 

  1. Egészséges étrend

Sokan nem is tudják, de az egészséges étrend létfontosságú szerepet játszik a szájhigiéniában. Csökkentsd a szénhidrátbevitelt és ügyelj a vitaminok és ásványi anyagok pótlására.

Ha ezt a 4 dolgot betartod, akkor mosolyod szép és egészséges lesz idén is.