Meddig tart a fogászati implantátum?

Blog / Tudástár

Az első titánium implantátumot 1965-ben, Svédországban ültették be egy önként jelentkező páciensbe. Azóta rengeteg ilyen beavatkozást végeztek már el, és az eljárás is sokat fejlődött, de egy dolog nem változott: minden beteg felteszi azt a gyakorlatias kérdést, hogy meddig is tart a fogászati implantátum.

 

Akár életünk végéig is szolgálhat minket?

Léteznek olyan fogászati implantátumok, amikre a gyártó élethosszig tartó garanciát ad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmilyen probléma nem fordulhat elő vele, a garancia ugyanis magára az anyagra vonatkozik, és csak akkor érvényesíthető, ha a páciens minden előírást gondosan betart.

És itt el is érkeztünk a lényeghez: a fogászati implantátum élettartamát nem csupán annak minősége határozza meg, hanem az is, hogy mekkora figyelmet fordítanak a páciensek a megfelelő szájhigiéniára. Ha valaki elhanyagolja a szájápolást, akkor a műgyökér is arra a sorsra jut, mint az eredeti fog – meglazul, és el kell távolítani.

 

 

Megfelelő szájhigiéniával növelhető a fogászati implantátum élettartama

Ugyanúgy, mint a saját fogak esetén, a műgyökérnél is elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia. Sőt, azt is mondhatjuk, hogy itt hatványozottan be kell tartani az orvos tanácsait, utasításait, hiszen az implantátum cseréje nem csak egy újabb, hónapokig elhúzódó procedúrát jelent, de jókora kiadásokkal is jár.

Ha tehát a beültetés sikeres volt, és nem jelentkezett semmiféle probléma, akkor a továbbiakban a műgyökér élettartama alapvetően a páciensek hozzáállásán múlik. Azért csak alapvetően, mert előfordulhatnak egyéni, előre nem látott érzékenységek, amik befolyásolhatják a műgyökér tartósságát.

 

Hogyan kell ápolni a fogászati implantátumot, hogy sokáig tartson?

A szakemberek részletesen tájékoztatják a pácienseket arról, hogy milyen speciális ápolást igényelnek az implantátumok.

Fontos az olyan káros szokások, mint a dohányzás elhagyása, a helyes és alapos fogmosás, valamint a fogközök tisztítása is. Ennek hiányában ugyanis a plakkban és a beragadt ételmaradékban megtelepedő baktériumok ínybetegségeket okozhatnak, aminek könnyen lehet a vége az implantátum elvesztése.

A fogközök tisztításához speciális fogselymek, fogköztisztítók állnak rendelkezésre, amikkel hatékonyan végezhető el a művelet, és a rendszeres – 6 havonta történő – kontroll is elengedhetetlen, hogy valóban sokáig tartson az implantátum.