Mikor lehet szükség csontpótlásra?

Blog / Tudástár

 A fogpótlás egyik, ma már egyre többet alkalmazott módja a fogászati implantátum beültetése, és az arra felhelyezett korona. Ahhoz azonban, hogy ez a beavatkozás sikeres lehessen, a páciensnek elegendő csontállománnyal kell rendelkeznie. Ha a csontállomány nem megfelelő, akkor sem kell lemondani a műgyökérről, azonban a beültetése előtt csontpótlásra lesz szükség.

Hogy milyen esetekben és miért válhat szükségessé a csontpótlás, azt járjuk most röviden körbe!

 

Túl régóta hiányzó fogak

 

A csontpótlás egyik lehetséges, és egyben leggyakoribb oka, ha a páciensnek túl régóta hiányoznak a fogai. Fogak hiányában ugyanis a csontnak már nincs tovább funkciója, nincs rá szükség, ezért egyszerűen sorvadni kezd, és felszívódik. Ezt a sorvadást a rágás, azaz a mechanikai hatások hiánya idézi elő, és minél több idő telik el a fog elvesztése után, annál jelentősebb lesz a csontveszteség.

Éppen ezt elkerülendő javasolják a szakemberek, hogy a fog(ak) elvesztése után a lehető leghamarabb érdemes az implantátum beültetését elvégezni. Minél tovább várunk ugyanis a beavatkozással, annál nagyobb valószínűséggel lesz szükség csontpótlásra, és annál nagyobb mennyiséget kell pótolni.

 

 

Betegségek, amik csontveszteséget okozhatnak

 

Nem csak a fogak hiánya okozhat csontvesztést, hanem bizonyos betegségek is. Ilyenek az íny és a fogágy megbetegedései, illetve a csontritkulás, ezért nagyon fontos, hogy a páciens alapos vizsgálaton essen át a csontpótlás előtt. A legtöbb esetben a csontpótlás ilyenkor is lehetséges, ám előfordulhatnak olyan speciális körülmények, amik nem teszik lehetővé a beavatkozást.

 

Megfelelő csontállomány nélkül nincs fogbeültetés

 

Ha a páciens csontállománya nem megfelelő, akkor nem végezhető el a fogászati implantátum beültetése sem. Szerencsére napjainkban már ez az eljárás is szinte rutinnak számít, ezért nem kell tartani tőle.

Nagyobb csonthiánynál több hónapos – 3-6 hónap – várakozási idő szükséges a csontpótlás után, mielőtt a fogbeültetésre sor kerülhet, kisebb csonthiány esetén pedig akár a fogbeültetéssel együtt is megoldható.

 

Jelentkezzen be egy személyes konzultációra rendelőnkbe, hogy meg tudhassa szükséges -e csontpótlás!
>