Mit kell tudni a fémallergiáról?

Blog / Tudástár

A fogászatban leggyakrabban használt fémek, mint a nikkel, a kobalt, illetve a króm sajnos a leggyakrabban allergiát okozó fémek listáján is szerepelnek. Mindhárom fém esetén előfordulhat, hogy a páciens szervezete túlérzékenységgel reagál rájuk, ez a túlérzékenység pedig igen változatos tüneteket okozhat.

Mit jelent a fémallergia?

Fémallergiáról akkor beszélünk, ha az immunrendszer ellenségként érzékeli a bőrrel érintkezésbe lépő fémeket, vagy például a fogpótlásból kioldódó fémmolekulákat, és igen heves „támadásba” lendül ellenük. Ha valaki allergiás egy adott fémre, akkor abból egy csekély mennyiség is elég ahhoz, hogy a tünetek megjelenjenek, vagyis az egyedüli megoldás az adott fém teljes elkerülése.

Milyen tüneteket okoz a fémallergia?

A fémallergia tünetei igen változatosak: a bőr különféle elváltozásaitól a hányingerig sokféle formában jelentkezhetnek. A fogászati fémallergia estén a tünetek között az ínygyulladás, a nyálkahártya égető érzése és a nyelv bizsergése mellett az ekcéma, valamint a hajhullás is szerepelhetnek.

Gyakran előfordul, hogy az allergiás reakciók csak jóval a fogpótlás megtörténte után jelentkeznek – akár évekkel később –, és a páciens egyáltalán nem is gondolja, hogy a fogpótlása a felelős a kellemetlen, gyakran fájdalmas elváltozásokért.

Mi a teendő fémallergia esetén?

Ha valaki allergiás egy adott a fémre, akkor a legjobb, amit tehet az, hogy messziről elkerüli a szóban forgó fémet. Ennél jobb megoldás, sajnos, nem létezik. Bár ma már a nikkellel szembeni túlérzékenységre létezik kezelés, ám ez a terápia meglehetősen hosszadalmas, és csupán erre az egy fémre nyújt megoldást, ami önmagában nem biztos, hogy elég.

Ha valakinek a fogpótlása okoz fémallergiát, akkor az egyedüli megoldás a fogpótlás cseréje. Mivel ez igen költséges, érdemes a fogpótlás megtörténte előtt elvégeztetni egy allergiavizsgálatot, mert így elkerülhetők a plusz költségek, és az allergiával járó kellemetlen tünetek is.

Szerencsére a fogászatban használt fémek jól helyettesíthetők, és napjainkban már léteznek olyan fémmentes megoldások – kompozit, cirkónium, porcelán –, amikkel tökéletes fogpótlások készíthetők.
>