Tényleg fájnak a fogászati kezelések?

Blog / Tudástár

Sokat hallani manapság a fájdalommentes fogászatról. Mivel a legtöbb ember, ha nem is retteg, de legalábbis tart a fogorvosi rendelőben tett látogatástól, jólesik a tudat számukra, hogy a kezelés nem fog fájni. A fogászati kezelések ugyanis régen valóban fájdalmasak és kellemetlenek voltak.

Szerencsére napjainkra már az emberközpontú fogászat vette át a sokak emlékében élő, inkább csak a probléma megoldására fókuszáló kezelések helyét, és a fogorvosok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a beavatkozások a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjanak a páciensek számára.

De hogyan is gondoskodunk -mi fogászatok- a fájdalommentes kezelésekről?

Az embert helyezzük a középpontba

A fájdalommentes fogászat lényege, hogy a fogorvosok nemcsak hatékony érzéstelenítést használnak, de odafigyelnek magára a páciensre is. A kezelés nemcsak az injekció beszúrásából és gyors lezavarásából áll.

Tegyük gyorsan hozzá, hogy ehhez létfontosságú a két fél közötti jó kapcsolat és a bizalom a páciens részéről, ami nem magától értetődő.

Ez a bizalom ugyanis sok mindentől függ, és nem is elsősorban a szakértelemtől. Amikor a beteg azt érzi, hogy ő a legfontosabb, és hogy komolyan veszik őt és az esetleges panaszait, kívánságait, azzal máris közelebb kerültünk az úgynevezett fájdalommentes fogászathoz.

Megértjük a félelmet

A fogorvostól való félelem a legtöbbünk esetében nem alaptalan. Valószínűleg mindenkinek van rossz tapasztalata régről: az orvos akkor is folytatta a kezelést, amikor az érzéstelenítő hatása már elmúlt, vagy hogy nem törődött a panaszokkal, sőt, talán még le is szúrta az embert, amiért nem képes elviselni egy „kis” fájdalmat.

Az ilyen és ehhez hasonló traumák bizony mély nyomot hagynak mindenkiben, és a fogorvos szó hallatán azonnal negatív érzések keletkeznek az emberben. A jó hír az, hogy ezt a félelmet a szakemberek ma már értik, és ennek tudatában látnak hozzá a kezelésekhez.

Ez az utca azonban kétirányú: fontos az is, hogy a páciens őszintén tudjon beszélni a félelmeiről, mert az orvos csak így képes őt megérteni, és csak így tudja majd személyre szabni a kezeléseket.

Folyamatosan és teljes körűen tájékoztatják a pácienseket

Bizonyára mindenki ült már két állomás között veszteglő vonaton, vagy töltött nem kevés időt dugóban ülve. Ilyenkor nem is annyira a várakozás bosszantja az embert, hanem az, hogy nem tudja, mi történik, miért nem a halad a sor, vagy miért nem indul tovább a szerelvény.

Kicsit ilyen a fogászat is. Ha az ember nem tudja, hogy mi vár rá, hogy mi történik majd vele és miért, akkor félni kezd. Éppen ezért a fogorvos minden egyes lépésről tájékoztatja a pácienseket: egyrészt a konzultációkon, ahol megbeszélik a kezelési tervet, másrészt a beavatkozások közben is elmondja, hogy mit csinál és miért.

Ez a folyamatos tájékoztatás ugyanis megnyugtatja a pácienseket, mert érzik, hogy az orvos tudja, mit csinál, míg a kommunikáció és a kezelés közben feltett kérdések azt erősítik, hogy a történet róluk szól, ők a legfontosabbak.

A legmodernebb fogászati módszereket, berendezéseket használjuk

Szinte már közhelyes azt hangoztatni, hogy a fogászat az utóbbi évtizedekben mekkora fejlődésen ment keresztül, de tény, hogy ez a fejlődés is hozzájárult az egyre kevesebb fájdalommal járó módszerek megszületéséhez.

A fájdalommentes fogászatnál mindig ki szoktuk emelni az érzéstelenítést, vagyis az új, modern érzéstelenítők megjelenését. Ennek köszönhetően nem fordulhat elő, ami régebben oly gyakran megesett, azaz hogy a kezelés közben egyszer csak elmúlik a hatásuk, ezek a szerek ugyanis erősebbek és a hatásuk is hosszabban tart.

Az új gépek, a modern lámpák és székek, a diagnosztikai eljárások pedig a probléma meghatározásában, és ezáltal a kezelés menetének pontos megtervezésében, illetve a beavatkozások kényelmesebbé tételében is nagy szerepet játszanak.

A teljesen fájdalommentes fogászat tehát nem mítosz, sőt, a fenti módszerekkel nem pusztán a fájdalom csökkenthető, de maga a kezelési időszak is sokkal elviselhetőbbé tehető a páciensek számára…

… és egyszer talán az a nap is eljön, amikor senki nem fél majd a fogorvostól.
>