Fogszabályozás Budapesten – 4 buktató, amire jó, ha figyelsz

Blog / Tudástár

Sokan mai napig attól félnek, hogy a fogszabályzó kényelmetlen, túl sok kellemetlenséggel jár és még a mosolyunkat is tönkreteszi a viselés időtartama alatt. Ezek azonban tévhitek, hiszen egy fogszabályzó lehet esztétikus is a felhelyezést követő időszakban, a levételt követően pedig egészen megújul a mosolyunk. A viselés során azonban van néhány buktató, amire érdemes odafigyelnünk, különben valóban kellemetlenségeket okozhat a fogszabályozás időszaka.

 

1. Kezdetben érdemes odafigyelni az étkezésre
A fogszabályzó felhelyezését követően néhány napig kellemetlen fájdalmat érezhetünk a fogak, az arc, vagy éppen a nyak területén. Ne ijedj meg, ez teljesen normális! A kellemetlen érzés néhány nappal a fogszabályzó felhelyezését követően elmúlik és könnyedén hozzászokunk új kiegészítőnk viseléséhez. Az első néhány napban azonban érdemes könnyű, puha ételeket fogyasztani, amelyekkel nem kell sokat dolgoznia a fogainknak, álkapcsunknak. Néhány nap „diéta” még senkinek sem ártott.

2. Ne hanyagoljuk el a hámsérüléseket!
A fogszabályzó viselése során előfordulhatnak hámsérülések, afták a szájon belül. Ettől sem kell megijedni, a szervezet igyekszik hozzászokni az új anyaghoz a szánkban, emellett a fogszabályzó esetleg felsértheti az ínyünket. Ilyen esetben érdemes viasszal bekenni a fogszabályzó azon részét, amely irritálja a körülötte lévő ínyt vagy a száj belső részét. A hámsérüléseket, aftákat sem szabad elhanyagolni, ugyanis kezelés nélkül sokkal tovább tart a gyógyulás és jóval több kellemetlenséget is okoz. Válasszunk hialuronsav tartalmú szájápoló szereket, amely felgyorsítja a szövetek regenerálódását és hamarabb felszívódnak a kellemetlenséget okozó fertőzések.

3. Ne habozzunk, ha fogszabályzónk meglazul!
Ha a fogszabályzó egyik fémgyűrűje meglazul, vagy azt tapasztaljuk, hogy valamelyik ragasztott alkatrész válik le, nem érdemes otthon ügyeskednünk annak megszerelésével. Keressük fel minél hamarabb fogorvosunkat, fogszabályozó specialistánkat a probléma mielőbbi orvoslására!

4. A szeparációs gumi leválása esetén…
Ha a fogszabályzónk egyik szeparációs gumija esett le és biztosak vagyunk a pontos helyéről, akkor két fogselyem segítségével megpróbálhatjuk visszaerősíteni a hiányzó darabot. Ám mi inkább azt ajánljuk, hogy ne kísérletezzünk otthon a fogszabályzó javítgatásával, inkább bízzuk a szakemberre az esetleges korrekciót. Ha ugyanis nem pont abba a szögbe kerülnek a fogszabályzó elemei, ahová illeszkedniük kell, azzal többet ártunk, mint használunk és a fogszabályozás nem éri el a kívánt eredményt. Éppen ezért keressük fel mihamarabb fogszabályzó szakemberünket!

+1. Szájhigiénia fontossága: 
A szájhigiénia minden esetben rendkívül fontos, de még jobban oda kell figyelnünk, ha fogszabályzót viselünk. A száj tisztán tartásával, a plakkok minél alaposabb eltávolításával megelőzhetjük a gyulladásokat és a fogíny vérzését.
A fogszabályozás Budapest belvárosában található fogászatunkon mindig teljes körű tájékoztatással történik. Ha kérdése van a fogszabályzó felhelyezésével, viselésével kapcsolatban, keresse bátran fogorvosainkat, fogszabályozó specialistánkat Budapesten a Dentium Implant Centerben.