Miért fontos a fogkő eltávolítása?

Blog / Tudástár

Sokan nem tudnak róla, hogy a fogkő eltávolítását rendszeresen meg kellene ismételni, mert számos fogászati megbetegedést és kellemetlen tünetet okozhat. Az elhanyagolt szájhigiénia hatására kialakult fogkő sok esetben begyulladt ínnyel jár együtt, aminek a végső kimenetele akár a fogak kihullása is lehet.

A fogkő emellett kellemetlen leheletet is okoz, amely diszkomfortérzettel jár. A fogkő eltávolításával fogsorunk is fehérebbé, leheletünk is üdébbé válhat.

A fogkő okozza sok esetben a vérző fogíny problémáját is, de számos olyan kellemetlenség hátterében is állhat, amely testünk más területein jelentkezik. Gyakran egy fogkő miatt kialakult gyulladás góc következtében hullhat a hajunk, de okozhat akár bőrproblémákat, ízületi panaszokat egyaránt. Nem is hinnénk, hogy hány, addig még feltáratlan problémánk mögött állhat elhanyagolt fogsorunk.

Sokan félnek a fogkő eltávolításától, pedig egy fájdalommentes beavatkozásról van szó. A fogkő leszedése ultrahang segítségével történik, ilyenkor az ultrahang rezgéseinek hatására a fogkő lepattan a fog felületéről, de közben a fogak nem sérülnek. Ezt követően szakorvosaink polírozzák a fogak felületét, hogy a fogkő eltávolítása sokáig eredményes lehessen. 

A fogkő eltávolítását követően többen tapasztalják, hogy fogaik érzékenyebbé váltak. A fogérzékenység ezen eljárást követően természetes és átmeneti. Érdemes ebben az esetben odafigyelni a táplálkozásra és könnyen elfogyasztható, nem túl kemény ételeket választani. Természetesen csak néhány napról van szó, ez mindenkinél egyedi, hogy meddig tart az érzékenység a fogkőeltávolítást követően.

Érdemes kerülni néhány napig a káros szenvedélyeket is, mint a dohányzás vagy éppen a kávéfogyasztás, de a színezéket tartalmazó élelmiszereket is mellőzzük étkezésünkből. Ha valaki sokkalta érzékenyebb a fogaira, fogkőeltávolítást követően válasszon egy fokozattal puhább, soft típusú fogkefét és néhány napig szájvizet is használhatunk a gyorsabb regenerálódás érdekében.

Fontos leszögeznünk, hogy a fogkőeltávolítás gyakorisága az életmódon és a bevitt táplálékok minőségén, valamint a megfelelő szájhigiénián is múlik. Egy fogkőeltávolítás kezelés során a szakorvos szájápolási technikákat is mutat, melynek segítségével kialakítható a megfelelő szájhigiéniás kultúra. Ezen technikák segítségével egészségesebb és megnyerőbb lesz mosolyunk és üdébb lesz leheletünk is.

 

​Páciensünk véleménye a fogkő eltávolításról

 

Nekem 25 évig egyetlen fogorvos sem említette, hogy a fogkőeltávolítást rendszeresen el kéne végezni. Fogfehérítés miatt jöttem a rendelőbe és akkor tudtam meg a Dentium Implant Center dentál higiénikusától, hogy ez mennyire fontos és milyen sok betegséget, kellemetlen tünetet meg lehet vele előzni. Számomra elég kellemetlen volt az eljárás amiatt, hogy ennyi ideig nem kezelte senki a fogköveimet és utána is egy ideig tartott a kellemetlenség. Innentől kezdve azonban rendszeresen vissza fogok járni fogkőeltávolításra.
Takács Annamária, páciens