Bemutatjuk fogszabályozó specialistánkat: Dr. Hadi Dehghani

Blog / Tudástár

Miért kezdett ezen a pályán dolgozni?

A fogszabályzást nagyon szeretem, emellett a gyerekekkel is szívesen foglalkozom munkám során. Az alkotást hivatásomnak tartom, szeretem, ha az ember innovatívan tud tervezni és előre látja, hogy különböző hibákat hogyan lehet kiküszöbölni.

Nagy örömömre szolgál, ha egy vagy két év után látom a munkám eredményét és azt, hogy a fogszabályzási beavatkozásnak köszönhetően megteremtettem egy egészséges, esztétikus mosolyt. Mivel legtöbb esetben fiatal páciensről van szó, még nagyobb örömmel tölt el, ha a kezelés jól sikerül és ettől szebb életük lehet.

Meséljen egy kicsit a családjáról! Mivel foglalkoztak a szülei, testvérei?

Édesapám üzletember, mára nagy kiterjedésű kapcsolatrendszert alakított ki világszerte. Édesanyám 6 gyermeket nevelt, ami mellett nem maradt sok ideje a munkára. Testvéreim mindannyian Magyarországon kezdték orvosi pályafutásukat. 5-en orvosok lettünk, egyetlen húgom pedig pszichológiát tanul.

Négyen maradtunk Magyarországon, az egyik bátyám plasztikai sebész, a másik bátyám pedig implantológus, fogorvos, szájsebész. Kisebbik öcsém most fog végezni a Debreceni Egyetem Fogászati Karán. 

Milyen iskolákat végzett, milyen szakmai tapasztalatai vannak?

A gimnáziumot Iránban végeztem, majd Dél-Afrikába utaztam. Ez fontos állomás volt az életemben, mert az angol nyelvtudásomat itt sikerült profi szintre emelni. Ezt követően a testvéreim után jöttem Magyarországra, a Debreceni Orvosi Egyetemre. Később sok időt töltöttem Londonban, a The Royal Free NHS-ben, ahol fogszabályozási specialistaként dolgoztam. Anglia kiemelkedő a fogszabályozás területén, így egyértelmű volt, hogy itt tanulhatom a legtöbbet e téren.

Számos új dolgot és technikát sajátíthattam el és mai napig meghatározza a pályámat, hogy rendszeresen járok továbbképzésekre, ahol még több újdonsággal ismerkedhetek meg. Végül hazajöttem Magyarországra és a Dentium Implant Centerbe kerültem testvéreim mellé.

Milyen érzés a testvéreivel együtt dolgozni? Okoz-e nehézséget a rokoni kapcsolat a mindennapi munkavégzés során?

Nem okoz nehézségeket, sőt inkább örömmel tölt el úgy dolgozni a testvéreimmel, hogy kiegészítjük egymás munkáját. Én nem értek a szájsebészethez vagy éppen a plasztikai sebészethez, de a fogszabályozást meg professzionális szinten űzöm. Különben a többi kollégámra is úgy tekintek, mintha a testvéreim lennének.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a sors segített abban, hogy egyrészt szakmailag is kiváló emberekkel dolgozhatok együtt, másrészt rengeteget tanulhatok tőlük és ezzel a rendelő szakmai fejlődését is előre tudjuk vinni. Emellett fantasztikus a társaság a rendelőben és nem mindegy, hogy az ember napi 8 órában kikkel tölti együtt az idejét. 

Milyen új technológiákat, technikákat alkalmaz a fogszabályozás terén?

A fogszabályozás terén nagyon széles a technikák és módszerek tárháza. Elsősorban a páciens fogazatához és annak állapotához kell igazítani az alkalmazandó technikát. Ma már rendkívül fejlett technológia áll rendelkezésünkre a fogszabályozás területén. Ilyen például a láthatatlan fogszabályzó vagy éppen a porcelán fogszabályzó.

Gyerekek körében igen népszerűek a színes fogszabályzók és zárak. Szerencsére a mai technikáknak köszönhetően már személyre szabhatjuk a kezelést és kevesebb kellemetlenséggel jár a fogszabályzók viselete, emellett jóval esztétikusabb látványt nyújtanak a mai darabok, mint korábban. 

Van-e olyan esete a pályafutása során, amire nagyon büszke, akit szívesen kezelt?

A legjobb élményt eddigi pályám során az jelentette, amikor egy számomra nagyon jelentős ember, egyetemi mentorom kért fel a gyermeke fogsorának rendbetételére. Én dolgozhattam a kicsi fogszabályozásán és ez máig az egyik legmeghatározóbb élményem. Olyan visszajelzést jelentett hogy rám bízta gyermekét, amit egy szóbeli dicsérettel nem lehet felcserélni.