Bemutatjuk implantológus, szájsebész fogorvosunkat: Dr. Ali Dehghani

Blog / Tudástár

Dr. Ali Dehghani - fogorvos, szájsebész

A Dentium Implant Center tulajdonosával, fogorvos, szájsebészével a Dentium Implantációs rendszer magyarországi kizárólagos képviselőjével beszélgettünk pályája kezdeteiről.

 

Milyen iskolákat végzett? Mikor kezdett a fogorvosi pályán dolgozni? 

Az általános iskolát Iránban végeztem, de gimnáziumba már Magyarországon jártam, ahol sikeres érettségit tettem. Ezt követően a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán folytattam tanulmányaimat, ahol 2004-ben végeztem, majd szájsebészeti rezidensként dolgoztam.

Kikhez érkezett Magyarországra?

Testvéreimhez érkeztem Magyarországra, akik már akkor az orvosi egyetemen tanultak és így  megpecsételődött, hogy két bátyám nyomdokait követve én is az orvosi pályát fogom választani. Éppen ezért a legegyszerűbb út az volt, hogy én is Magyarországra jövök és ezért nem másik országot választottam.

Meséljen egy kicsit a családjáról! Mivel foglalkoztak a szülei, testvérei?

Édesapám üzletember, mára nagy kiterjedésű kapcsolatrendszert alakított ki világszerte. Édesanyám 6 gyermeket nevelt, ami mellett nem maradt sok ideje a munkára. Testvéreim mindannyian Magyarországon kezdték orvosi pályafutásukat. 5-en orvosok lettünk, egyetlen húgom pedig pszichológiát tanul. Hárman maradtunk Magyarországon, a bátyám plasztikai sebész, az öcsém pedig fogszabályozó orvos. Kisebbik öcsém most fog végezni a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 

Miért éppen a fogászat mellett döntött?

Nagyon szeretem a művészetet, szeretek emberekkel foglalkozni, társasági lény vagyok. Az orvostudomány már önmagában egy művészet, de ezen belül a fogászat nagyfokú kézügyességet igényel. Nem lehet véletlen, hogy az egyik testvérem plasztikai sebész, a másik is fogorvos lett, ez valahogy genetikailag belénk volt kódolva. 

Miért éppen Magyarországot választották? Itt jobb az oktatás?

Itt rendkívül jó az orvosi oktatás, meg nagyon biztonságos ország. A testvéremék a rendszerváltást követően, 1991-ben érkeztek ide, már akkor nagy átalakuláson esett át Magyarország. Annak idején nem úgy terveztük, hogy itt maradunk, az évek során született meg az elhatározás, hogy letelepedünk. Megszoktuk az országot, sok barátot szereztünk itt, végül nem akartunk már tovább menni. 

Milyen volt egy új kultúrába csöppenni és megszokni az itteni viszonyokat?

Maga az európai kultúra nem volt teljesen új számunkra. Az iráni, vagy a perzsa kultúra sok tekintetben közelebb áll a nyugat-európai értékrendhez. A magyar nyelvvel azonban mai napig küzdök, ez egy nagyon nehéz, összetett és komplikált nyelv. A nyelvvel együtt jönnek az emberek eszméi, gondolkodása, sok esetben ennek megértése is fejtörést okoz. Alapvetően egy tradicionális iráni családból származom. Az európai kultúrán belül a magyar is ezt a hagyományőrzést tartja fontosnak. Ehhez a családi hagyományok miatt könnyebben tudtam alkalmazkodni. 

Mi tesz valakit jó fogorvossá? Mi ebben a legnagyobb kihívás?

Az orvoslásnak, a fogorvoslásnak az egyik alapfeltétele, hogy ne ártsunk a páciensnek, kivívjuk a bizalmát, illetve éreztetni kell vele a jószándékot. A fogászati széken ülni azért nem éppen a legkellemesebb élmény, ezt a szorongást, félelmet kell bennük feloldanunk. Ehhez kell egyfajta lazaság is, de a precizitás, pontosság és a határozottság is elengedhetetlen.  Emellé jönnek a szakmai módszerek, technikák, ebben kell nagyon sok tapasztalatot szerezni.

Sok rálátás és nyitottság szükséges az újdonságok, a továbbképzés felé. Folyamatosan nyomon kell követni az eszközök, a technológia fejlődését, amely a fogászaton nagyon gyors. Nagy szerepet játszanak a fejlődésben a konferenciák, az újdonságok megismerése. Talán ezek folyamatos fejlesztésével és nyitottsággal, tapasztalattal válhat valaki jó szakemberré.

Van-e valami különbség az iráni és a magyar orvoslás között?

Nem gondolom, hogy túl sok különbség lenne. Inkább egy hasonlóságot fedeztem fel a két nép között. Az elmúlt száz évben mindkét nép kulturális és politikai nyomás alatt élt, ezért az emberek beleszoktak abba, hogy egyedül kell boldogulniuk. Szerintem mind Iránban, mind Magyarországon még mindig nagyon jellemző, hogy a csapatmunka kevésbé működik. Vegyük például a sportot.

A kosárlabda vagy a foci kevésbé erőssége a két népnek, de a birkózásban vagy éppen az úszásban kiemelkedő teljesítményeket mutathatunk fel. Nagyon sok nyugat-európai fogorvost ismerek és bátran merem állítani, hogy a magyar fogorvosok kiemelkedőek a szakmában. 

Miért a Dentium Implantációs rendszert kezdte forgalmazni?

Dél-Koreáról már tudjuk, hogy nagyon sok területen előrébb jár innovációban és technológiai újításban, mint Németország. A Dentium még Koreán belül is a legjobb minőségű implantátum, sőt a világon is benne van az első öt rendszerben. A Dentium minőségben és világszínvonalban is prémium kategóriájú rendszer. 

Hogyan indult a rendelője, miért éppen ezzel az orvosgárdával kezdett dolgozni?

A baráti társaságunk nagy része orvosokból, szakmabeliekből áll. Ennek köszönhetően egymást kiegészítve tudunk különböző orvosi ellátásokat biztosítani. Innen jött az ötlet, hogy indítsunk egy rendelőt, ahol komplex szolgáltatást tudunk nyújtani a páciensek számára. A Dentium Implant Centerben mára a műtét nélküli plasztikai beavatkozásoktól kezdve a kozmetikai kezelésen át egészen a fogászati kezelésekig minden elérhető.