Fogszabályozás: béklyó vagy ékszer?

Blog / Tudástár

A fogszabályozásról sokaknak még mindig azok a gyermekkori traumák, kínos szituációk jutnak eszébe, melyeket a fogsor helyreállítása során átéltek. Ma már azonban nem kell feltétlenül kínos orvosi eszközként gondolnunk a fogszabályzóra, hiszen számos módja van, hogy akár trendi kiegészítőként tegyen hozzá megjelenésünkhöz.

 

A fogszabályzó viselése mára már egyfajta trenddé vált, így egyre többen szánják rá magukat fogsoruk esztétikai és egészségügyi helyreállítására. 

Szülőként fontos beszélgetnünk gyermekünkkel a fogszabályzó fontosságáról és szükségességéről. Akár az orvos segítségét is kérhetjük abban, hogy „gyereknyelven” is magyarázza el, mi történik, ha nem helyezik fel a fogszabályzót.

Szülőként azt is tudatosítani kell a kicsikben, hogy a fogszabályzót a mindennapi rutin során könnyedén meg lehet szokni, és természetesen nem kell örökké viselni. A könnyebb elfogadtatás érdekében választhatunk olyan modelleket is gyermekünknek, amelyek színesek és ezáltal bohókásabb megjelenést kölcsönöznek a kicsiknek.

Egy színes fogszabályzó viselése inkább buli, mint orvosi eszköz egy gyermek számára, csak meg kell kedveltetnünk vele.

A felnőttek gyakran egyből a régi, fém fogszabályzókra gondolnak, ám mára már annyit fejlődtek a fogászati technológiák, hogy jóval esztétikusabb és gyakorlatilag észrevehetetlen fogszabályzókat gyártanak.

Sokan azért halogatják a fogszabályzó felhelyezését, mert munkájukból adódóan nyilvánosan, sok ember előtt kell szerepelniük és zavaró lehet a feltűnőbb fogszabályzó. Az új technológiáknak köszönhetően azonban a fogszabályozás időtartama és esztétikai minősége is rengeteget fejlődött.

Nem érdemes tehát halogatni a fogászati eljárást, mert annál több egészségügyi problémát okozhat egy nem kezelt fogsor. Felejtsük el tehát a régi, fém fogszabályzók korszakát! Ha nem biztos benne, hogy szükséges-e Önnek fogszabályzó, keresse bizalommal fogászatunk szakorvosait!