Amit a fogszabályozásról tudni érdemes

Blog / Tudástár

A fogszabályozás célja a fogak helyzeti és alaki eltéréseinek felfedezése, megelőzése és kezelése. Klinikánkon, a Dentium Implant Centerben is erre törekszünk. A kezelés célja, hogy utána a fogak mind funkcionálisan mind pedig esztétikailag megfeleljenek az elvárásoknak.

 

Míg régen a készülékek inkább kínosnak, manapság már kifejezetten divatosnak számítanak, a páciensek is szívesen és büszkén viselik őket. Fontos tudni, hogy felnőtt korban sem késő elkezdeni a kezelést. Pácienseinknek számos lehetőséget kínálunk, hiszen úgy mint fogazati helyzetből, fogszabályozóból is több fajta létezik.

Fogszabályozás Budapest egyik legjobb fogászati klinikáján

Megkülönböztetünk kivehető és rögzített készülékeket.  Vannak olyan eltérések, melyek jobban kezelhetők az egyikkel, és vannak melyekhez inkább a fix készüléket ajánljuk.

  • Kivehető készülékeknek az aktív és a passzív lemezek, a funkciós és a bimaxilláris készülékek. Előnyeik közé tartozik, hogy használatuk egyszerű. A páciens saját maga is el tudja őket távolítani. Mind maga a készülék mind pedig a fogak jól tisztán tarthatóak, valamint kisebb erőkkel dolgoznak, mint egy rögzített fogszabályozó ív.
  • Előnyeik néha, egyben hátrányuk is, hiszen azzal, hogy bármikor eltávolíthatóak a szájból, a páciensek nem viselik elegendő ideig (14-18 óra), így sokszor a fogak megfelelő mozgása, ezzel pedig a tőlük várt eredmény is elmarad.  A kezelési idő hosszabb lehet, mint egy rögzített fogszabályozó esetén és a készülékek elvesztésének veszélye is fennáll.

  • A rögzített vagy más néven multibond, multibracket készülékek a szájból nem vehetők ki. Nagyobb erőket használnak, mint a kivehető készülékek, felnőttkorban is megfelelő hatásfokkal dolgoznak. Használatukkal a kezelési idő rövidebb, hiszen ugyanazt az eredményt gyorsabban érhetjük el velük. Részei közé tartoznak a bracketek. Ez a fogszabályozó azon eleme, melyet felragasztunk a fogakra.  A bracket anyagát tekintve lehet fém: titán, rozsdamentes acél vagy arany. Hátrányaik közé tartozik, hogy kevéssé esztétikusak, így sok páciens nem viseli őket szívesen. Léteznek, műanyag és kerámia bracketek is. Előnyük, hogy esztétikusak, színük szinte azonos a fogakéval. Hátrányuk, hogy drágábbak és törékenyebbek, mint a fém bracketek.

A fogszabályozó készülékek „rugalmas” részei az ívek. Feladatuk a fogak testes elmozdítása, az ív a saját síkjába, maga után húzza a fogakat. Léteznek puhább, rugalmasabb és keményebb, kevéssé elasztikus ívek.

A kezelési terv minden páciensnél különböző, hiszen senki nem érkezik ugyanazzal a fogazati státusszal. Így nagyon fontos, hogy mielőtt kiválasztja az Önnek szimpatikus készüléket, konzultáljon kezelőorvosainkkal és együtt hozzák meg a végső döntést.