Fontos szempontok fogászati implantáláson gondolkozók számára

Blog / Tudástár

A fog implantátum egy biokompatibilis anyagból készült műgyökér, mely helyettesíti, pótolja az elvesztettet fog gyökerét. A fog implantátum a szöveteket nem károsítja, beültetés után a saját csontunkhoz kötődve rögzül. Az implantátumot akármelyik típusú foghiány esetében alkalmazhatjuk és ajánljuk is.

A leggyakoribb esetek amikor a páciens kéri a fog implantátumot a következők:

  1. Egy fog hiánya esetén ez a legpraktikusabb megoldás, hiszen ilyenkor a többi fogat lecsiszolni nem célszerű. Ilyenkor a fog implantátum behelyezése után egy koronát helyezünk a csavarra. Ez a korona hasonló mint azok a fogpótlások, amiket lecsiszolt fogakra helyezünk. Színe és formája egyéni kialakítású és tökéletesen megegyezik a környező fogak színével és az elvesztett fog egykori formájával, sajátságaival.

  2. Gyakori eset, amikor a fogsor végén hiányzik egy fog, ezt sorvégi hiánynak nevezzük. Ilyenkor is a fog implantátumot javasoljuk, a fent említett okok miatt.

  3. Ha fogatlan páciens érkezik hozzánk, akkor két lehetőségünk van, ha feltételezzük, hogy a páciens implantátumot szeretne. Az első lehetőség, hogy páciensünknek kettő vagy négy implantátumot ültetünk be. Ilyenkor ezekre a fog implantátumokra helyezzük fel a kivehető fogpótlást. Ez azonban sokkal stabilabb, mint egy teljese lemezes pótlás, ami csak a nyálkahártyán és az ínyen támaszkodik, így könnyen elmozdul.
  4. Számottevő életminőség javulást érünk el, ha a kivehető fogsort implantátumokon horgonyozzuk el, így sokkal stabilabbá válik. A második lehetőség, amikor a fogatlan állcsontra nyolc-tíz implantátumot helyezünk be. Ennyi fog implantátum már elegendő ahhoz, hogy fix körhidat készítsünk mely nem kivehető, így sokkal stabilabb.

 

 

Klinikánk, a Dentium Implant Center, a Dentium fog implantátum magyarországi referencia rendelője. A Dentium implantátum egy prémium kategóriás rendszer, mely minden követelménynek megfelel, amit manapság egy implantátummal szemben támasztunk.

A műgyökér „platform-switch” kialakításának köszönhetően az implantátumcsavar és a felépítmény között maximálisan szoros kapcsolat jön létre, mely átjárhatatlan minden baktérium és egyéb kórokozó számára. Felszínére jellemző, hogy kémiailag aktív, SLA felszínnel rendelkezik.

Az SLA felszínkialakítás során a fog implantátum külsejét először alumínium-oxid biokerámiával érdesítik, majd savazzák. Így egy olyan felérdesített, megnövekedett felszínt kapunk, amely segíti a műgyökér és a csont közötti szoros kapcsolat kialakulását, a csontosodást. A beavatkozás hosszú távú sikeréhez a csontintegráció elengedhetetlen, hiszen a fog implantátum csak akkor lehet stabil, ha felszíne összenőtt a saját csontszövettel.