Dentium Implant Center Esztétikai fogászat és plasztikai sebészet Budapest

Plasztikai sebészet

Fülplasztika

A legsűrűbben előforduló füldeformitás az aszimmetrikus vagy elálló fül. Az elálló fül miatt viselője gyakran  szoronghat, depressziós lehet. Esetenként a gátlásos viselkedést is sokszor az elálló fül miatti csúfolódás okozhatja.  

Tudta?
A gyermekek fülkagylójának fejlődése 5 évesen befejeződik, az ekkor elálló füleket, már ebben a korban is meg lehet műteni, hogy útját álljuk a gyerekszáj okozta csúfolódásoknak, és a felnőttkorba is átnyúló kisebbségi komplexusnak.

 

A legsűrűbben előforduló füldeformitások:

Elálló fülről akkor beszélünk, ha a külső fülkagyló 10-15 foknál nagyobb szöget zár be a fej oldalsíkjával. Gyakran mindkét oldalon elállnak a fülek, de jelentkezhet csak az egyik oldalon is. Az is panaszt okozhat, ha az elálló fülek mellett a fül nagyságában is eltérés mutatkozik.


A füldeformitás kihathat a személyiségünk fejlődésére is:

A csúnya fül miatti gúnyolódás kihathat az ember teljes életére, teljesítményére, aminek eredményeként visszahúzódóvá válhatunk. A fülplasztikai műtéti eredmény az esztétikai hatáson túl, látványosan javíthatja a páciens lelki világát is.


Érdemes lehet már gyermekkorban orvosolni a problémát:
fülplasztika BudapestA fülplasztikával korrigáljuk a deformálódott fül porcos vázát, emiatt az eredmény tökéletes és végleges lesz. 5 éves korunkra már befejeződik a fülkagyló fejlődése, ezért az elálló füleket akár már 5-6 éves korban érdemes megműttetni. Már gyermekkorban, de később is komoly személyiségfejődési zavarokhoz vezethet, ezért az elálló füllel és a fül aszimmetriáival azért is feltétlenül foglalkoznunk kell.

A műtéti fül plasztikával/korrekcióval kapcsolatosan a  bevált gyakorlat az, ha megvárjuk azt az életkort, amikor páciens már maga kéri, vagy akarja a fülműtétet.
Felnőtt korban is gyakran végzünk fülplasztikát. Idősebb korban a fülműtét konkrét oka lehet a hajviselet megváltoztatásának igénye is. Mint minden műtétnél a fülplasztika előtt is fontos a pontos tájékoztatás, mind az elvárásokról, mind a valódi megoldásokról.


A fülplasztikai műtét menete:

A fülplasztika műtét során az érzéstelenített fül mögött kis bőrmetszést ejtünk, amely a műtét után láthatatlan marad.
A fülplasztikai műtét alatt a külsőfül porcos vázát feltárjuk, azt a kívánt irányba és mértékben beállítjuk, és ezután rögzítjük.
Vérzéscsillapítást követően a porchártyát és a bőrmetszést finom, plasztikai varrattal bevarrjuk.
Mivel itt a bőr vékony a hegesedés is minimális, így későbbiekben még a varrat helye sem látszik majd.
A műtét végén nyomó kötést helyezünk fel a fülre így megelőzhetjük a véraláfutást és a fül nem duzzad meg.


A fülplasztikai műtét időtartama:

A kezelés időtartama függ attól, hogy milyen mértékű korrekció szükséges, de általánosságban elmondható, hogy 20 és 60 perc között sikeresen elvégezhető a beavatkozás.


A fülplasztikai műtét után előfordulható szövődményekről:

 A fül plasztikai műtétnek is lehetnek komplikációi, mint minden más beavatkozásnak. Az általánosan előforduló műtéti szövődményeken kívül, előforduló problémák lehetnek: a vérzés, fertőzés megjelenése, és sebgyógyulási zavar. De előfordulhatnak speciális, csak a fülplasztikával kapcsolatosan előforduló szövődmények is. Ritkán előforduló panasz lehet még, a fül átmeneti érzéketlensége, amely rövid ideig tart és magától meg is szűnik.

A páciens szervezetétől függően a legmodernebb eszközök és alapanyagok felhasználása mellett, a legkíméletesebb technikával behelyezett műtéti varratok alkalmazása mellett is sajnálatosan előfordulhat a műtéti heg vörös színre váltása, annak kiszélesedése, és megkeményedése mellett. Ez az elváltozás az beavatkozástól számított rövid idő elteltével természetesen csökken, a heg megvékonyodik, és a színe is természetes árnyalatúra halványodik. Amennyiben a fent említett probléma hosszú távon, javulás nélkül fennmarad, úgy a heget műtéti úton eltávolítjuk, és egyéb hegkezelő eljárásokkal társítva próbáljuk felgyorsítani a természetes gyógyulási folyamatot.


Fülplasztikai műtét utáni tanácsaink:

  • A fül plasztikai műtéte után minden esetben pihenés és maximális kímélet szükséges.
  • A plasztikai beavatkozás után 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől!
  • A varratszedést egy héttel a plasztikai beavatkozás után végezzük el, amikor lekerül a kompressziós kötés a fejről.
  • Ezt követően még egy speciális fejpántot javasolt viselni 3 hétig éjjel – nappal, majd utána még két hétig csak éjjel.
  • A teljes rögzítési idő 6 hét.
  • A műtét utáni pár napon érdemes felpolcolt felsőtesttel aludni.

 

További kérdései vannak? Keressen fel minket bizalommal

A túlzottan elálló, nagy méterű, vagy aszimmetrikus fülek mind a nők, mind a férfiak számára komoly problémát jelenthetnek, gyakran már gyerekkorban. A legtöbb nőt oly mértékben zavarja, ha elálló vagy nagy fülei vannak, hogy legtöbbször különféle fülre fésült frizurákkal próbálják eltakarni. Az elálló füleket azonban nem könnyű ilyen módszerekkel elrejteni. A fülplasztika műtétnek köszönhetően az elálló fülek szépen a koponyához simulnak, és nem kell többé trükköket bevetni. A fülplasztika műtéttel a fülek mérete is csökkenthető és az aszimmetria is korrigálható.
 

 

Kapcsolódó cikkek:

Plasztikai sebészet és modern technológia