Dentium Implant Center Esztétikai fogászat és plasztikai sebészet Budapest

Plasztikai sebészet

Orrplasztika

Arcunk karakterét leginkább az orr formája és mérete határozza meg, ezért érthető is, hogy sok páciens esztétikai okokból végeztet orrplasztikát. Az orrsérülés következtében kialakult vagy veleszületett  deformitásai, hibái plasztikai műtét útján szépíthetőek.

Az orrplasztikai műtétek fajtái:

Az orrplasztikai műtéteknek két fajtáját különböztetjük meg:

  1. A nyílt orrplasztikát;
  2. és a zárt orrplasztikát;

A legtöbb orrplasztikai műtét az utóbb említett fajtába tartozik, amikor is a plasztikai sebész az orr belső nyálkahártyáján ejtik meg a műtéti bemetszést, így azok, láthatatlanok maradnak, és külső hegek sem keletkeznek általuk.
Azonban amennyiben egy páciens már több orrplasztikai műtéten is átesett, úgy valószínűleg számára már nyílt orrplasztikai beavatkozás elvégzése lesz szükséges.


Az orrplasztikai műtét menete: 

Az orrplasztikai műtétet egy vérzéscsillapító oldat beadását követően kezdi meg plasztikai sebészünk.

A zárt orrplasztika esetében az orrnyílások belső nyálkahártyáján ejti meg a bemetszést. Ezen a bemetszésen keresztül választja le a sebész az orr nyálkahártyáját a környező szövetekről, és az orr porcos-csontos vázáról.
A beavatkozás során felszabadítják az orrsövényt, illetve az orrporcokat és a csontos orrhátat is. A plasztikai sebész eltávolítja az orr porcos és kötőszöveti vázából mindazon részeket, amelyek alaki eltérést okozhatnak, és kialakítja a kívánt orrcsúcs formát is.
Az orrcsúcs újraformálásához szükség esetén plasztikai sebészünk felhasználja az orrműtét során korábban már eltávolított porcokat.

A páciens által túl hosszúnak tartott orrt a plasztikai sebészünk az orrsövény egy részének az eltávolításával alakítja rövidebbé. Az orrháti görbületet a beavatkozás során megszüntetik, illetve lereszelik az orrháti csontos kinövéseket is.

A túl szélesnek tartott orr a beavatkozás során úgy válik keskenyebbé, hogy az orrcsontot a plasztikai sebészünk kétoldalt eltöri, majd azt gipszkötéssel stabilan rögzíti.
Állandó légzési problémákat, orrdugulást okozó sövényferdülés korrigálása az orr esztétikai műtétével együtt is elvégezhető.
Az orrcsúcs és orrhát plasztika esetén vízhatlan ragasztó csíkot használunk, az orrkeskenyítés céljából végzett orrtörést egy hétig gipszrögzítés támasztja meg.

Nyílt orrplasztika esetében a plasztikai sebész az orrnyílásokat elválasztó bőr felületén ejti meg a bemetszést, és innen végzi el a szükséges korrekciókat.
Vérzésmegelőzés céljából plasztikai sebészeink az orrnyílásokba tamponokat helyeznek el, amelyek orrsövény plasztika esetén két napra, orrműtét esetén pedig egy napra kerülnek behelyezésre.

Az orrplasztikai beavatkozás időtartama:orrplasztika Budapest

Az orrplasztikai műtét megközelítőleg másfél órát vesz igénybe.


Az orrplasztikai műtét utáni teendőkről:

Fontos tudni, hogy az orr végleges formáját egy év után nyeri el, mivel a csontos, porcos átalakuláshoz a bőrnek is idomulnia kell. Az orrplasztika az egész külső megjelenésre kihatással van, az arc harmonikusan sugárzóvá válhat utána.
Pácienseink az orrplasztikát követően megszabadultak korábbi komplexusaiktól, ami egész életükre pozitív kihatással van.

Az orrplasztikai műtétet követő esetlegesen előforduló szövődmények:
A leggondosabban végzett orrplasztikai műtét esetében is felléphetnek szövődmények, ha ritkán is:  légzési nehezítettség, a kóros hegképződés (keloid képződés), utóvérzés, bőr elhalás,  porc elhalás, ideiglenes érzés kiesés.
Az orrplasztika velejárója  a duzzanat, ödéma (néhány hétig).

Az orrplasztikai beavatkozás utáni tanácsaink:

  • Az orrplasztikai műtétet követő 14 napban minden megerőltető fizikai munkát kerülnie kell a páciensnek;
  • A 14 nap leteltével, fokozatosan lehetséges a korábbi életvitelhez való visszatérés;
  • A beavatkozást követő 21. nap leteltével már könnyű testmozgás is végezhető;
  • Fizikailag megerőltető mozgásban gazdag testedzés a kezelést követő 6 hét elteltével kezdhető meg;
  • Napozás, szolárium, szauna használata ellenjavallott a műtétet követő 2 hónapig;
  • Az orrplasztikai műtét végeleges eredménye a beavatkozást követő 12-18 hónap elteltével figyelhető csak meg.

 

További kérdései vannak? Keressen fel minket bizalommal

Az arc karakterét legmarkánsabban az orr mérete és formája határozza meg, ezért érthető, hogy sokan esztétikai okokból végeztetnek orrplasztikát. Az orr veleszületett vagy sérülés következtében kialakult deformitásai, alaki hibái plasztikai műtét útján korrigálhatóak. Az interneten rengeteg információt találunk a plasztikai beavatkozásokkal kapcsolatban, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy egy személyes konzultáció keretében kérje ki plasztikai sebészünk véleményét a tervezett műtétről. A konzultáció alkalmával a plasztikai sebész megvizsgálja Önt és átbeszélik, hogy az Ön esetében milyen korrekcióra van szükség. Nincs két egyforma ember, ezért nagyon fontos, hogy személyre szabott javaslatot kapjon.
 

 

Kapcsolódó cikkek:

Plasztikai sebészet és modern technológia