Dentium Implant Center Esztétikai fogászat és plasztikai sebészet Budapest

Plasztikai sebészet

Szemhéjplasztika

A szemhéjainkon lévő bőr nagyon vékony, a bőr alatti kötőszövetek pedig kevés kötőszöveti rostot tartalmaznak, ezért a sok fajta külső behatás és természetesen az öregedés folyamata miatt viszonylag korán jelentkezhetnek esztétikai problémák.

szemhéjplasztikaA felső és az alsó szemhéjak bőrének rugalmasságának elvesztése illetve öregedése, kifejezett ráncosodással vagy szemkörnyéki duzzanattal is járhat, ami pszichés panaszokat is eredményezhet.

Vannak esetek, hogy csak a páciensek érzik a nagy változást bőrük állagát illetően, de általában, ha valaki már úgy érzi, hogy bármennyire is zavarja a megereszkedett bőr, jobb minél előbb segíteni, ugyanis a felső szemhéj petyhüdtté válása sokszor már a tökéletes látást is akadályozhatja.

Az alsó szemhéjnál  feltűnő ráncok és a kinyúlt bőr mögött felhalmozódó zsírszövet  alakulhat ki, és ennek következtében jönnek létre a “táskák”.
 
A szemhéjplasztika beavatkozásának menete:

A felső szemhéj áthajlási redőjében vezetnek plasztikai sebészeink egy metszést melynek segítségével a felesleges bőrt és zsírszövetet eltávolítják. 2-3 hét után a keletkező hajszálvékony  fehér hegvonal szinte alig látható.
Az alsó szemhéjnál a műtéti metszést közvetlenül az alsó pillasor alatt vezetik, mely  szintén alig észrevehető heggel gyógyul.
A műtét végén szemhéjanként egy varrattal történik a sebzárás, valamint egy sebtapasszal, mely 4-5 nap múlva eltávolításra kerül.
 
Beavatkozás időtartama:
~ 0,5-1,5 óra

 
orrplasztika utánSzemhéjplasztika után:

Fontos tudni, hogy a szem körüli szövetek  szervezetünk leglazább szövetei közé tartoznak, így a műtét után a szemhéjak beduzzadhatnak, bevérezhetnek. A sebvonalban rózsaszínű váladék szivárgása észlelhető az első 48 órában. A beteg feszülést érezhet, gyakran könnyezhet is.

Lehetséges, hogy a duzzanat miatt a szemek zárása átmenetileg még nem tökéletes, ill. az alsó szemhéjak esetén azok átmeneti, kisfokú kifordulása is megtörténhet. A 4.-5 napon megtörtént varratszedés után lehet a szemhéjakat mosni. 2-3 hétig szemfestése nem ajánlott.

A műtéti hegek  3-4 hónap múlva gyakorlatilag nem vehetők észre. Habár az eredmény 90%-ban már néhány hét múlva látszik, 2-3 hónap múlva alakul ki a várt változás.


A szemhéjplasztika utáni lehetséges előforduló szövődmények:

Irritatív tünetek (viszketés, égő érzés, könnyezés, gyakori kötőhártya hurut) jelentkezése esetén általában nem kell megijedni, nem tartósak.

Viszont a meglevő hasonló panaszok esetén, a műtét után számolni kell azzal, hogy ezek kifejezettebbek lehetnek. A látást nem befolyásolja.

A beavatkozás után tanácsaink:

  • A műtéti területet jegelni kell.
  • Ha váladékozás is észlelhető, érdemes a tájékot kamillával is tisztítani.
  • Szemcsepp használata csökkentheti a könnyezést.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Szem körül megjelenő, és idővel egyre mélyülő ráncok, a szem alatti sötét árkok vagy táskák, illetve a lógó, petyhüdt felső szemhéjak komor, bús tekintetet kölcsönöznek az egész arcnak. Ezek a problémák a szemhéjplasztika segítségével korrigálhatók, melynek következtében újra fiatalos, üde lesz a tekintet, és az arc összességében sokkal fiatalabbnak látszik. Szemhéjplasztikával (alsószemhéj és felsőszemhéj) megszüntethető a felső szemhéj lógása illetve a szem alatti és feletti elődomborodó, duzzadt táskákért felelős zsírtöbblet is eltávolítható.
 

 

Kapcsolódó cikkek:

Plasztikai sebészet és modern technológia

Szemhéjplasztika a szemhéj ráncosodása ellen